Új „katások” figyelmébe

Az „új kata”-ba jelentkezőknek – a NAV-hoz történő bejelentés mellett – egy egyszeri bejelentés kell tenni az önkormányzati adóhatóság felé is.

Szeretnénk felhívni azon katás egyéni vállalkozók figyelmét, akik megfelelnek az „új kata” feltételeinek, nem válnak automatikusan az „új kata” alanyává. Ha az „új kata” szerint szeretnének adózni, azt be kell jelenteniük a NAV-hoz, illetve ha tételes adómegállapítással kívánnak adózni a helyi iparűzési adóban, a székhely, telephely szerinti önkormányzati adóhatóság felé is.
A Htv. 39/B. § (3) bekezdése szerinti adóalap-megállapítás választását a vállalkozó – az önkormányzati adóhatóság által központilag rendszeresített – bejelentkezési, bejelentési, bevallási nyomtatványon, a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozás kezdő napjától számított 45 napon belül jelenti be az önkormányzati adóhatóság számára.
A nyomtatvány az Elektronikus Önkormányzati Portálon keresztül elektronikusan nyújtható be. A benyújtás határideje 2022. október 15-e! A bejelentésre alkalmas „BEJELENTKEZÉS, VÁLTOZÁS-BEJELENTÉS” nevű űrlap a Portál honlapján elérhető.
A határidő elmulasztása esetén már csak a 2023. év egészére tehető bejelentés, 2023. február 15-éig.

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Szeretne hozzászólni? Írja meg véleményét!x