Mit kezdjünk a hulladékkal?

Magyarországon szigorodtak a környezetvédelmi törvények! Az illegális hulladéklerakás idén már bűncselekménynek számít, ami akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető! Ezért is érdemes, és – következményeit tekintve- rövidebb ideig tart a kidobni valóval egy szelektív hulladékgyűjtő szigethez vagy a legközelebbi hulladékudvarba menni, semmint börtönbe!

A Regio-Kom Kft-hez tartózó négy hulladékudvar Jászberényben, Jászárokszálláson, Jászladányban és Hevesen kerültek kialakításra, ahol azbeszt, pala, és egyéb mérgező, gyúlékony vagy veszélyes anyag kivételével már szinte bármilyen szelektíven gyűjtött hulladék leadható. A veszélyesnek minősülő hulladékok elhelyezéséről a www.regikomkft.hu oldalon találhat bővebb felvilágosítás!

A Regio-Kom Np. Kft. hulladékudvarán elhelyezhető hulladékok :
A hulladék átadója lehet a Regio-Kom Társulás területén élő természetes személy, illetve annak családtagja, aki:
• fizeti a hulladékszállítási díjat;
• nincs fennálló díjtartozása a Közszolgáltatóval szemben, utolsó negyedéves befizetést igazoló szelvényt felmutatja;
• megfelelő módon igazolja személyazonosságát és lakhelyének címét.

A Hulladékudvaron megfelelő informatikai struktúrával rendelkezünk, amely megkönnyíti a nyilvántartást, és ellenőrizni tudjuk bizonyos feltételek teljesülését.
A hulladékgyűjtő udvarban kizárólag a lakosságnál keletkező alábbi típusú és mennyiségű hulladékok kerülnek ingyenesen átvételre:
• Évente 1 m3 (1000 kg) mennyiségű zöldhulladék (növényi eredetű kerti hulladékok, falevelek, nyesedékek, darabolt gallyak, melyeket zsákokban, vagy kötegelve, maximum 1 m hosszúsága darabolva lehet átadni;
• Évente 1 m3 (1000 kg) mennyiségű építési jellegű inert hulladék, amely veszélyes összetevőt nem tartalmaz;
• Évente 1000 kg lomhulladék, települési szilárd hulladék (nagydarabos hulladék, bútor, textília, stb.);
• Évente 4 db személygépjármű gumiabroncs és 2 db kerékpár, motorkerékpár gumiabroncs;
• mennyiségi korlát nélkül leadható a háztartásban szelektíven gyűjthető papír, műanyag, fém (újság, hullámpapír, csomagolópapír, karton, tiszta fólia, műanyag, öblös üvegek – italos, befőttes stb. – egyéb üvegpalack, sörös, üdítős-, konzerves dobozok);
• Évente 200 kg elektronikai hulladék (tv, telefon, elhasználódott háztartási gép, stb.);
• Évente 100 kg egyéb veszélyes hulladék (festékek, ragasztók, gyanták, tinták, oldószer maradékok, elemek, akkumulátorok, motor és hajtóműolaj, szennyezett csomagolási hulladék); Tételenként meghatározott mennyiségig.
• Évente 50 kg használt étolaj.
A hulladékudvarban csak a meghatározott mennyiségek helyezhetők el! Itt nincs pénztár!
A Jászteleki hulladéklerakóba beszállított, a fent meghatározott mennyiségen túli hulladék után az érvényes árlista szerint kell fizetni! Itt mennyiségi korlát nincs!

A hulladékkezelés veszélyes tevékenység. Az összegyűjtött, és tározókba szállított szemét olyan összetevőket is tartalmazhat, melyek nem csak a környezet, de a hulladékfeldolgozással foglalkozók épségét is veszélyeztethetik! A különféle akkumulátorok, különösen a lítium-ionosnak nevezettek sérülésük esetén felizzanak, de könnyen fel is robbanhatnak! A hulladék közé kerülő hígítók és festékek szintén veszélyesek, különösen nyári forróság idején. A szeméttárolók kifejezetten tűzveszélyes, ráadásul öngyulladásra is hajlamos helyek, melyekben nem egyszer évekig izzó, nehezen oltható tűzzel járó balesetek történhetnek! Figyeljen, mit rak a hulladék közé, és gyűjtsön szelektíven otthon is!

A szelektív hulladékgyűjtés célja nem csak a különböző anyagok újrahasznosítása, de a nagy hulladéktározók élettartamának többszörösére növelése, ezáltal a környezet terhelésének csökkentése is! Gyűjtse szelektíven a hulladékot, használja ki a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés adta lehetőséget, ezzel is segítve a hulladékgazdálkodás hatékonyságát.

A háztól történő szelektív és zöld hulladékgyűjtés alkalmával havonta maximum 4 db cserezsák kerül biztosításra ingatlanonként.
Amennyiben eseti alkalommal plusz zsák szükséges,azt az ügyfélszolgálaton igényelhetik.
A Regio-Kom Nonprofit Kft. 2021. január 01. napjától folytatja a háztól történő sárga és zöld zsákos szelektív hulladékgyűjtést, mely a lakosoknak ingyenes.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés:
SÁRGA zsákba helyezhető hulladékok: -Műanyag, papír és fém csomagolási hulladékok
• Műanyag üdítős, ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok (pl. samponos, habfürdős), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak.
• Papír és italos kartondoboz, újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, kiöblített italos kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz)
• Fém különféle háztartási fém-hulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok). A műanyag- és fémhulladékoknál egyaránt fontos, hogy azok kiöblítve, tisztán kerüljenek a gyűjtőzsákba. „Tapossa Laposra!”
A műanyag flakonokat és a papírdobozokat, de a sörös dobozokat is lapítva kell a zsákba helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el.
A sárga zsák mellé lapra hajtogatott, spárgával összekötözött karton csomag kihelyezhető.
KÉRJÜK NE tegyenek zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-Iemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya) a sárga zsákba, mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott!
Tilos a zsákba kevert települési hulladékot rakni, mert nem kerül elszállításra!
ZÖLD zsákba csak és kizárólag zöldhulladék kerüljön!
Ezek a fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom, konyhai hulladék. (kivétel ételmaradék) Szintén elszállításra kerül a zöld zsák mellé kihelyezett max. 80 cm-re összevágott, madzaggal kötegelt (nem dróttal!) gally. Mérete nem haladhatja meg a teli zöld zsák méretét.

 

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Szeretne hozzászólni? Írja meg véleményét!x